tisdag, 13 september 2011, 03:29

Borders uppgång och fall

För några veckor sedan nåddes vi av nyheten av att Bokhandelskedjan Borders har gått i konkurs. Detta är en kedja som för bara 3 år sedan hade sin storhetstid.

Jag lyssnade på Borders President of eCommerce på Shop.org Annual Summit 2008. Där presenterade han deras helt nya e-handelslösning som var en helt integrerad lösning mellan nätet och fysiska butiker. Alla vi svenskar som lyssnade då var helt överens om att detta var en optimal lösning som skulle fungera som en förebild för alla detaljhandelskedjor. De hade kiosker, filmat material med författaruppläsningar och konserter, inspirationsshower och allt vad man kan tänka sig. Borders berättade i sin presentation att de hade sådan påverkan att de kunde sätta en författare på top-10 listan i USA om de ville.

Sedan gick det utför….. om få dagar så stänger butikerna och det är skrämmande hur snabbt det kan gå när marknaden vänder och konkurrenterna blir starkare och starkare. detta får stå som ett exempel på att det inte räcker med den bästa lösningen, man får ha ett erbjudande som matchar kundernas behov också.