fredag, 12 augusti 2011, 09:40
Det är människor som genererar försäljning inte sociala media i sig själv
De senaste dagarna har jag kollat på ett par färska rapporter kring sociala media och hur detta används i en människas köpprocess.
51% av vana e-handelskunder tar turen inom olika sociala nätverk så som Facebook och Twitter innan de bestämmer sig för vad de ska köpa. Detta visar en undersökning från The E-tailing Group som gjordes i april. En annan undersökning från ROI Research visar att mer än 50% aktivt delar med sig av produkttips i olika sociala nätverk.
Dessa 2 undersökningarna visar att kunderna är aktiva både före och efter köp. Detta är inga nyheter men bekräftar det som många pratat om ett tag nu.
Det jag är lite nyfiken på är VARFÖR? Att man gör det vet vi, men de underliggande psykologiska orsakerna skulle vara intressant att veta mer om. Vad är det som gör att en människa tar sig tid efter ett köp att berätta för hela världen att man köpt en viss vara? Är det för att visa sin sociala status? Det kan vara rimligt om det handlar om en statuspryl, men varför betygsätter man ett paket mjölk eller andra förbrukningsvaror? Jag förstår också att man heller lyssnar på tips från vänner än från säljare i de olika butikerna. Jag kan spekulera vidare i många orsaker men tar gärna emot tips om det finns en mer djupgående beteendeforskning som förklarar detta.
Jag blir lite trött på att det ska vara en sådan hype kring sociala nätverk. Jag tycker många lägger för stort egenvärde i just de olika nätverken. Det är ju människorna i nätverken som är värdet och det som skapar försäljningen. Facebook för mig är inget annat än ytterligare en plats som människor träffas på på samma sätt som fiket eller idrottslaget. Därför blir de psykologiska orsakerna mycket mer intressanta än de tekniska. Lär vi oss mer av dessa så kan vi använda dessa mötesplatserna ännu bättre för att skapa försäljning.