tisdag, 5 april 2011, 14:42

Hur stor är den svenska e-handeln?

Sitter och försöker räkna ihop hur stor den svenska e-handeln är inför en föreläsning på Nordic eCommerce Academy i morgon. Det är svårt ska jag erkänna. HUI och Posten, SCB, Dibs, Skatteverket, alla opererar de med olika beräkningsmetoder. Ska jag bara ta med detaljhandeln så är det lätt, men även resor bör väl också vara med? Vad med spel och gaming? Försäkringar då? HUI/POSTEN och Dibs är de som fått mest genomslagskraft de senaste åren och är de som nämns mest i press. Jag känner mig dock inte bekväm med någon av siffrorna då båda bygger på uppskattningar och de tar inte med alla typer av bolag.

Sedan är det frågan om siffran är så intressant i sig själv. Alla vet vi ju att vi många gånger lägger 99% av vår beslutsprocess på nätet och sedan köper varan i fysisk butik. Det är väl också en form för e-handel?

Vilket svar har jag kommit fram till då? Jag har inget svar, men jag vet att siffran är hög och att den stiger varje år. Det räcker för mig.