fredag, 23 oktober 2015, 11:14

Jag vill att vi ska stötta varandra på Nordic eCommerce Summit

Jag må ha varit naiv eller totalt blind inför detta men jag stod helt häpen på scenen efter att Anders Borg klev av efter ett fantastiskt föredrag. Jag skulle därefter presentera en person som jag såg upp till enormt. Nämligen Sarah Harrisson.

Sarah Harrisson, journalist på Wikileaks, var den personen som hjälpte Edward Snowden att fly från Hong Kong till Ryssland när han var jagad av hela världens media och amerikanska regeringen. Man får tycka vad man vill om det Edward Snowden gjorde men – är det inte något helt fantastiskt att en kvinna väljer att offra hela sitt liv för en total främling? För att hon på riktigt tror att övervakning på nätet är förödande för mänskligheten. Hon valde att bo två månader på den ryska flygplatsen i ett rum med denna främling utan dusch eller fönster. Hon visste också att hon aldrig skulle kunna bo i sitt hemland igen eller kunna ha en egen mobiltelefon…

Jag stod nu på scenen och hade precis tackat av Anders Borg – återigen en fantastisk presentation. Jag såg Sarah i ögonvrån, hon var nervös. Kjolen darrade lite. Jag trodde publiken skulle sitta som tända ljus och vara hänförda av att vi lyckats få henne till Sverige. Vi fick inte filma och SÄPO var inkopplade på grund av alla hot jag fått via mail för att vi bjudit in henne.

Då händer det. Halva publiken reser sig upp och går ut.

Situationen var helt surrealistisk. Jag såg person efter person resa sig och gå ut ur lokalen som i slow motion. Utan skam eller försök att göra det diskret så gick folk ut ur lokalen. Jag ville springa ut i publiken och dra tillbaka varenda en för att säga: ”Fattar du vad den här kvinnan har gjort, visa respekt och SITT kvar”.
Det var inte bara män som föredrog att lyssna på Anders Borg istället för Sarah Harrisson utan lika många kvinnor reste sig och gick ut ur salen.
Var detta en protest mot henne som person? Nej, jag tror inte det. Jag tror inte att vi har en känsla av att stödja en talare eller i detta fallet lyssna till någon som faktiskt offrar mycket för det man verkligen tror på.

Anders Borg var känd, hade en fantastisk karisma och hade pondus. Sarah Harrisson var en liten människa som inte ville synas egentligen. Hon ville bara förmedla vikten av att vi tänker på vilken information vi lämnar ut på nätet och hur vi handskas med den information vi får via nätet från vänner, kunder osv. Men hon hade större visioner och mod än någon jag träffat.

Varför berättar jag detta? För att jag upplevt detta så många gånger – inte i den här skalan men i mindre skala om och om igen. Och tyvärr – det händer oftare när en kvinna är på scenen. Det är så lätt att be en arrangör att ha fler kvinnor på scenen. Och JA, vi borde bli bättre på det. Men jag behöver er hjälp. Vi kvinnor behöver stödja de kvinnor som är på scenen. Eller stödja dem som vågar stå upp för det man tror på. Vi behöver särskilt uppmuntra varandra, vi som arbetar med tech, ehandel eller är utvecklare. När vi är bra på att uppmuntra och stötta varandra oavsett om presentationen är relevant för mig just nu – så kommer vi bli fler.

Jag vet! Vi har alla mycket att göra men jag är helt säker på att om vi hjälps åt att stötta varandra att bli ännu bättre så gynnar det oss alla i framtiden.

Så jag tänker göra ett riktigt försök att få till denna anda. Jag bjuder 100 kvinnor som på något sätt arbetar med tech eller ehandel och kämpar för att få det att går ihop –  på vår ehandelskonferens. Jag lägger upp att ni kan betala det ni vill men vill ni gå gratis, så gör så. Framför allt vill jag att ni som inte kan betala en biljett, de som kämpar med att kronor och ören ska gå ihop, kommer, för att ni kan, istället, bidra med en uppmuntrande anda. Vi kommer prioritera dem som har svårt att betala när vi väljer ut vilka som får biljetterna.

Har du anknytning till ehandel så kommer du att gilla konferensen. Jag lovar. https://nordicecommercesummit.se/malmo/agenda/

Mitt enda krav – gå fram till minst fem talare och säg ”Tack”. Inte för presentationen utan för att de gjorde något som de allra flesta tycker är väldigt obehagligt. Nämligen att stå på en scen framför massa människor, riskera att få kommentarer på Twitter som är negativa eller riskera att se delar av publiken välja att gå ut en bit in i presentationen.

Vi har Erin Brockovich som talare den 4 november i Malmö. Jag är inte orolig att det kommer finns publik under hennes tal. Men vi har flera andra kvinnor som har något fantastiskt att berätta – oavsett hur karismatiska de är eller vilken titel de har. De skulle bli så glad om du gick fram och sa några positiva ord efteråt. Jag lovar att det kommer ge dig något tillbaka. Prova. Snälla.

Här är länken till anmälan. Och tack för att du läste hela mitt brev. https://ti.to/nordic-ecommerce-summit/nes15-malmo/with/dqkf48w7yi ”