tisdag, 9 augusti 2011, 11:46

Lady Gaga går mot strömmen…

… även när det gäller vårt område. Till förra årets Nordic eCommerce Summit så sökte jag med ljus och lykta efter ett e-handelsföretag som kunde berätta om hur de blivit hackade eller hur de upptäckte en attack och vad som blev följderna. Tror ni någon ville berätta om det? 😉 Nej, kan man väl kort och gott säga.

Lady Gaga själv ringde till polisen när hennes brittiska fansida hackades. Inte nog med det. Hon går ut och berättar att hackarna kommit åt mailadresser samt för- och efternamn. Dessutom uttalar hon sig och meddelar att hon är upprörd och hoppas att polisen går till botten med allt detta. En av många länkar som pratar om detta finns här.

Apple har pratat om det, Sony har gjort det, Justin Timberlake har gjort det… Varför kan vi inte börja prata om detta? Jag inbillar mig att om vi skulle lyfta bladet från munnen och jämföra vad vi utsätts för så kanske vi skulle kunna hjälpa varandra.

För en tid sedan lyssnade jag på P3 Dokumentär och avsnittet ”Svenska hackers” (Spola fram till slutet). E-handelsföretag är intressanta mål eftersom hackare enkelt kan utöva utpressning för att kräva pengar. Antingen hotar hackarna att de ska utsätta e-handlaren för massattack om de inte får en viss summa pengar. Alternativt drar de ut register på kunder och kräver en summa pengar för att inte sälja det vidare.

Uppdrag granskning hade ett intressant program om detta. I min mening skrämde det upp mig som vanlig handlare rejält – vilket jag var mäkta irriterad på. Dock är det saker vi behöver bli medvetna om. Våra kunder ser detta och blir, så klart, rädda. Här finns det programmet.

Nu vill jag bara tillägga att jag handlar otroligt mycket på nätet och har aldrig blivit utsatt för att någon handlar på mitt kort efter att de tagit mina kortuppgifter från ett e-handelsföretag dock har jag fått mitt kort skimmat två gånger på kort tid i den fysiska världen. Så jag upplever nog att det är bättre att använda sitt kort på nätet än i butiker och automater.

Någon som känner sig mer manad att berätta om något ni blivit utsatta för till nästa år?