onsdag, 4 december 2013, 18:53
Så handlar du säkert i butik under julhandeln
Black Friday-rea, 1/12 2013
Se till att du är på din vakt och är medveten om din omgivning när du är ute och handlar i butik. Var beredd att när som helst vända på klacken, gå hem och handla online istället. Ignorera inte din magkänsla om du känner dig hotad eller osäker på ditt köp. Detta är några av de råd som Sarah Wittbom, VD på Nordic eCommerce Knowledge, ger oss inför julhandeln.
Närmare 60 procent av svenskarna väljer att handla julklappar i fysiska butiker i år, enligt Konsumentverket.
– Eftersom man kan klämma och känna på produkten, samt få med den sig direkt i handen när man genomför köpet är det lockande för många att handla fysiskt, men det finns en hel del man ska tänka på, säger Sarah Wittbom.
Det bästa sättet för att undvika farorna med fysisk handel är att “scanna” omgivningen i och omkring butiken före man ger sig in i hysterin. Är det trångt i butiken? Finns det kunder med ryggsäckar? Är det någon som nyser, hostar eller ser feberglansig ut? Om svaret på dessa frågor är “ja” kan det vara läge att gå hem och shoppa online istället.
– Det är lätt att glömma bort farorna med shopping i fysisk butik, men terroristattacken i centrala Stockholm för några år sedan var en tydlig varningsklocka om riskerna med fysisk handel. Dessutom har epidemin med vinterkräksjukan lärt oss hur viktigt det är att undvika folkmassor, smittorisken är ju betydligt större i fysisk julhandel än om man sitter hemma och shoppar, säger Sarah Wittbom.
Om du bestämmer dig för att ändå gå in i en fysisk butik, tänk på att hålla ögonen öppna och fokusera inte bara på produkten när du handlar. Det är lätt att falla offer för ficktjuvar i shoppingivern. Se också till att du har planerat ditt betalsätt i förväg, så att du har kontanter med dig ifall kortterminalen ser misstänkt ut.
Många blir också förförda av butiksförsäljare som inte alltid har ärliga motiv.
– Tänk på att de ofta har provision på det de säljer, tyvärr kan det ibland leda till en viss oärlighet när man rekommenderar en vara. Vi får höra många exempel på kunder som har blivit pådyvlade en elektronisk produkt som de inte behövde eller som var billigare på ett annat ställe. Ett sätt att minimera den risken är att ha med sig mobilen och söka på produkten i olika e-handelsbutiker. Många gånger kan du handla direkt från mobilen när du står i den fysiska butiken istället för att krångla med ett fysiskt köp. På så sätt är köpet klart utan en fysisk kassaprocess med köer, och du slipper bära hem varan, säger Sarah Wittbom.
Så här handlar du säkert i fysisk butik:
1. Välj en butik som också finns på nätet
Välj butiker som du redan har handlat av på nätet. På så sätt har du erfarenhet av dem från tidigare och du vet att man kan lita på att de också har en digital närvaro så att det är enkelt att kontakta dem.
2. Scanna butiken och byggnaden
Ser byggnaden robust ut och är byggd på en bra markgrund? Har de kapacitet för aggressiva kundmassor? Innan du tar steget in i butiken, scanna av omgivningen. Undvik trängsel, ryggsäckar och nysningar.
3. Är butikspersonalen för trevlig?
Var alltid misstänksam mot trevliga försäljare, ser det för bra ut för att vara sant så är det förmodligen fejk, och ett sätt att få dig att handla onödigt.
4. Hur är butikens ljussättning?
Många gånger kan ljussättningen i en fysisk butik vara förledande, provrum har så kallade “soft-lights” för att försköna spegelbilden, och ibland ser till exempel färger helt annorlunda ut i dagsljus.
5. Har butiken nödvändig utrustning för att genomföra ett köp säkert?
Kontrollera alltid kassaapparaten, korterminalen och annan utrustning innan du genomför ett köp. Oseriösa butiker glömmer ofta att ta bort larmet på produkterna under kassaprocessen. Se till att du själv dubbelkollar att larmet är borttaget för att undvika onödigt krångel och skam vid utgången ur butiken. Erbjuder de nödvändiga betalsätt såsom VISA/Mastercard/Amex, Paypal, direktbetalning, faktura, delbetalning och mobilbetalning? Om inte så är risken att butiken inte är säker.
6. Kan du handla i mobilen?
En mellanväg är att gå till den fysiska butiken, bestämma sig för en vara, och sedan söka i mobilen på varan för att hitta bästa alternativ på nätet. På så sätt får man både klämma och känna på varan i butiken, men du är säker på att du får bäst pris och får varan hemlevererad. Du slipper då också risken för stöld i butik och på vägen hem.
7. Planera leveransen
Hur ska du ta dig hem? Tunnelbana, buss, bil eller gå? Man glömmer lätt tyngden av alla klappar och får lägga extra pengar på taxiresor eller annat för att kunna ta sig hem. Läs på om väderprognosen innan du ger dig ut.
8. Har du tid för ett byte/öppet köp?
Beräkna alltid att du måste ha tid för att komma tillbaka till butiken, en eller flera gånger om du vill byta eller returnera varan. Planera extra tid för det efter jul, eftersom trängseln i butikerna kan vara om möjligt ännu värre efter jul än före.
Om du vill ha fler tips eller ha tips på fysiska butiker som är certifierade av oss som säkra, kontakta Sarah Wittbom på Nordic eCommerce Knowledge.
Källa till tipsen: Nordic eCommerce Knowledge.
Artikeln ovan är en parafras på en artikel i DN 4/12 2013, “Så näthandlar du säkert”. Vi på NeK tycker att journalistiken kring e-handel är under all kritik och därför dedikerar vi den här artikeln till de som är en del av den journalistiken. Såklart finns det faror, men vi menar att farorna är större i fysisk handel. Rädslan för nya begrepp och fenomen är naturlig, men vi är väldigt trötta på den och vill med den här artikeln visa ett omvänt perspektiv. Vad hade vi varnat för om e-handeln varit först och fysisk handel varit sekundär? Länk till DN-artikeln: http://www.dn.se/ekonomi/sa-nathandlar-du-sakert/.