torsdag, 10 maj 2012, 18:15

Sagan om Maskrosbarnet E-handel

Det var en gång ett mycket litet barn som föddes en vårdag 1994. Förlossningen var ganska svår, trots att barnet var litet. Mamma Näringsliv var lycklig, en ny medlem av familjen Kapital, lilla E-handel, hade kommit till världen.

Pappa Ekonomi konstaterade att den nya familjemedlemmen minsann var en ynklig parvel, men han hoppades att barnet skulle växa till sig under hans överinseende – även om den nya medlemmen av familjen inte verkade lika stark och robust som sin storebror Detaljhandel.

Mamma Näringsliv betraktade tillgivet sitt barn; hon konstaterade belåtet att lilla späda E-handel fått drag från sin morfar Entreprenör – främst den starka viljan som ögonen och den starka skriken vittnade om. 

Tiden gick och barnet E-handel växte till sig. Hela släkten var faktiskt imponerad över hur snabbt barnet utvecklades. Detta väckte en del svartsjuka under de första åren, i synnerhet från storebror Detaljhandels sida. Men E-handels förutsättningar var lysande och det visste barnet om så litet det var.

Pappa Ekonomi, mamma Näringsliv och deras två barn Detaljhandel och E-handel såg trots allt ut att vara en lycklig familj med fin sammanhållning – och den lyckligaste framtid förutspåddes denna talangfulla och framåtsträvande familj. Deras goda gener hade resulterat i så gott som perfekta barn och de förvaltade i sin tur det arv deras förfäder byggt upp under många generationer.

Lilla E-handel var alltså ett förunderligt barn med en fenomenal förmåga att hitta lösningar på knepiga problem och på att utveckla alla sina intressen och förmågor. Barnet hade ett specialintresse: att plocka maskrosor till sin morfar. Lilla E-handel älskade dessa starka, nyttiga och livskraftiga växter; kände rent av en något slags släktskap med dem.

Så kom då året när allt förändrades: Pappa Ekonomi hamnade i en personlig kris. Han tappade nästan fotfästet och hans arbetsgivare Finansvärlden ville att han skulle prestera mer på allt kortare tid, de ville få ut mer av honom, mycket mycket mer…. Pappa Ekonomi var enormt pressad och var rädd att bubblan skulle brista… 

Lilla E-handel gjorde under tiden sitt bästa, gick i skolan Media förstås, men kände sig missförstådd av de flesta i sin omgivning, ja, han blev faktiskt mobbad för sin litenhet och lite udda existens. Det fanns en underton mot E-handel som visade sig i vad som sas… ”inte ska du väl tro att du är något, du som är så liten ”, ”Tänk så mycket du har provat som faktiskt inte blivit så bra” ” Se på din storebror vad han presterar, du kommer nog aldrig att bli så stor och duktig som honom”

Det värsta var storebror Detaljhandels uppförande. Varför kunde de inte hjälpa varandra – mot omvärldens misstro och bristande respekt? Varför kunde de inte helt enkelt vara syskonen Handel?

Mamma Näringsliv hade svårt att hantera brödernas rivalitet samtidigt som hennes älskade man Ekonomi genomgick sin kris. De ”ekonomiska kriserna” som hon kallade det, kom visserligen med jämna mellanrum, men hon kunde aldrig vänja sig vid dessa vedervärdiga/deprimerande perioder. Ja, när allt var så jobbigt och inte någon förstod hennes olidiliga situation så blev hennes äldsta barn Detaljhandel hennes tröst. Han gjorde det han skulle, överraskade föga och fick henne för en stund att sluta oroa sig för sin man Ekonomi och sitt lilla sorgebarn E-handel.

Pappa Ekonomi fann också stor tröst i Storebror Detaljhandels förutsägbara beteende. Han gjorde som han blev tillsagd och sprang inte iväg och testade nya farliga saker. Barnet E-handel skulle däremot inte uppmuntrans, utan kontrolleras och stävjas så att de slapp oroa sig för pinsamheter.

Barnet E-handel fick alltså inte mycket stöd under de här åren. Uppvuxen i en familj som genomgick en kris samtidigt som Skolan Media – ena dagen sa något positivt om E-handel  – för att nästa dag säga att precis samma sak var ett alldeles otillbörligt uppförande.

Den enda som barnet E-handel kände något stöd ifrån var morfar Entreprenör. Där fick han uppmuntran i allt han tog sig för. Det var precis som om barnet E-handel fick superkrafter när han var tillsammans med sin älskade morfar. De långa härliga somrarna … de spenderade E-handel tillsammans med sin alltid stöttande morfar Entreprenör. De gladde sig tillsammans åt de livskraftiga maskrosornas gula, frimodiga solar som frodades i morfar Entreprenörs trädgård. E-handel ville vara som en av dem: stark, nyttig, livskraftig och ha samma förmåga att växa också under lite mindre gynnsamma omständigheter. Och han ville sprida sina idéer och tankar på samma sätt som maskrosorna frikostigt spred sina frön vida omkring i världen…
Somrarna med morfar Entreprenör var en oas från hans annars mycket tuff vardag.