tisdag, 13 september 2011, 03:44

Shop.org Annual Summit – första dagen

I dag öppnade shop.org Annual Summit med en liten förkonferens som de kallar Online Boot Camp. Detta är en hands-on konferens med tips som där man ska ta med sig konkret kunskap hem

Förväntningarna ar höga och hela dagen hade ett konsultbolag, eConsultancy, som värd. De stod också för alla föreläsningar, 4 till antalet.

Först ut var Stefan Tornquist (inga tecken på att han var svensk). Han pratade om ”E-mail marketing – optimization for Retailers”. Min personliga reflektion är att inget nytt presenterades. Det han kom med hade vi hört flera gånger. Han drev en linje om att e-post är den absolut bästa kanalen att föra en nära dialog med sina kunder. Han gav oss en poäng som nog kan förklara varför vi i Sverige inte använder oss av de möjligheter som finns: Det är för vanligt att leverantörerna av e-postverktyg inte arbetar tillräckligt nära sina kunder. Hans presentation hittar ni här

Sedan var det dags för 2 pass om SEO med David Tradewell. Heller inte här kom det fram något nytt. En rätt tråkig ”expertpresentation” av en föreläsare som gillade höra sig själv prata. Vår reflektion efteråt var att heller inte här var vi i Sverige efter det som presenterades. Vill du se vad han kom med så finns presentationerna här och här.

Sist ut var Dan Weingrod som ratade om analys, ”Measuring what matters for your retail business”. Nu blev det en lite lättare presentation. En dryg timme kunde dock ha avklarats på 30 minuter. Presentationen finns här.

Nu låter jag negativ, och det var jag också efteråt. Hela dagen var ett bra exempel på hur svag upplevelsen kan bli utan att man lägger tid på att skapa presentationer som är intressanta för publiken. Experter i alla ära men det måste finnas någon som säkerställer att det framförs bra. Det måste finnas tydliga exempel från verkliga e-handlare. e-postföreläsningen hade till exempel inte ett enda konkret exempel.

Det som vi tar med oss som positivt är deras förmåga att arrangera allt runt om kring. Bra lokaler, riktigt bra mat och ett proffsigt arrangemang så långt.

I morgon börjar det på riktigt med 3500 deltagare och en stor utställning.