fredag, 17 juni 2011, 12:14

Skapa dina egna produkter!

Stöter i mitt Mystery Shoppande på så kallade produktkonfiguratorer, väldigt långt ord för att du själv kan skapa eller designa din egna produkt på en sajt. Dessvärre så har inte så många av de sajter jag shoppat i år dessa. Jag har letat runt lite för bra exempel, och i USA så finns det ju en hel del mer, men jag tror att vi kommer få se mer och mer av detta även här i Norden.
Ingen vill ju egentligen vara som alla andra, även om vi tendererar att dra åt det hållet när vi alla handlar i samma butiker. Men även de mest välbesökta kedjorna skulle kunna använda sig av dessa verktyg, låta sina kunder få designa sina egna unika varor.

Ett bra amerikanske exempel som jag tycker särskilt mycket om är en skosajt som heter www.milkandhoneyshoes.com
Där kan du antingen gå in och köpa skor som är designade av dem, eller så kan du skapa dina helt unika skor

Här kan man alltså skapa sin helt unika produkt! Ett par fantastiskt prickiga skor till exempel=)

En svensk sajt som säljer gratulations/inbjudnings och tackkort  www.printswithwings.com/ ger kunden möjlighet att skapa sina egna fina kort. Lättförståeligt, roliga designförslag, möjlighet att ladda upp egna foton.

Mer sådant här skulle vara roligt att se. Jag tror att det är lyckosamt att göra handlandet så lustfyllt som möjligt och att inkludera kunden i skapandet av produkter. Det går ju att implementera i många olika slags branscher och för många olika produkter. Kanske kan man ha viss del av sitt sortiment där man kan vara med som kund och skapa och designa, inte nödvändigtvis hela sortimentet?

I Mystery eShopping undersökningen för 2011 så visar det sig att av de 40 nordiska sajterna vi testat, så har endast 5% dessa konfiguratorer, i USA ligger siffran på 25%. Hoppas på att den nordiska siffran ser helt annorlunda ut 2012 =) Kanske passar det inte alla, men jag som kund tycker om att få vara med och göra mina produkter unika, tror också att det finns många med mig!